Müzayedemizde bulunan tüm eserlere 20 Ekim Cuma Saat 21:00'a kadar online pey verebilirsiniz.
Ürünleri randevu alarak müzayede salonumuzda görebilirsiniz.
Aynı gün saat 21:03 itibariyle sitemiz üzerinden "Canlı Müzayede" başlayacak ve her eser 25 saniye ara ile nihai olarak sonuçlanacaktır.
YENİ ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE: Müzayedemize pey verebilmek için adresinizi ve TC Kimlik numaranızı yazdığınızdan emin olunuz.
Komisyon Oranı %20+KDV'dir. Kitaplarda KDV oranı %0 ,Harita ve Gravürlerde KDV oranı %20 dir.
Ödeme Süresi Müzayede bitiminden itibaren 7 iş günüdür.
Arthur Edward Waite, A New Encyclopaedia of Freemasonry (Ars Magna Latomorum) and of Cognate Instituted Mysteries: Their Rites, Literature and History, Virtue, London, MCMXXI [1921]. 2 cilt: xxxi, 458; [iv], 488 s, Künye sayfalarının yanında birer levha, ayrıca toplam 14 levha, metin içinde birçok resim, 24 x 16 cm, yayıncısının ön yüzü armalı bez ciltlerinde. Waite’in Masonluk üzerine geniş kapsamlı ansiklopedi çalışması… Arthur Edward Waite (1857–1942) doğaüstü olayların tarihi ile ilgilenmiş etkili bir mutasavvıf ve masondu. Masonluk, Kabala, büyücülük ve simya gibi gizemli konularla eserler veren üretken bir yazardır. Günümüzde daha ziyade Rider-Waite tarot falı için kullanılan destenin yaratıcısı olarak hatırlanmaktadır.
William Giddings Sibley, The Story of Freemasonry, The Lion’s Paw Club, Gallipolis, Ohio, 1904. 114 s, 18 x 12.5 cm, desenli bez cildinde.
Hz. Muhammed Ve Araplar
[Hz. Muhammet ve Araplar] Théodore Bachelet, Mahomet et les Arabes, Mégard et Ce, libraires-editeurs, Imp. Mégard et Cie, Rouen, 1865 (3. baskı). 272 s, künye sayfası önünde bir gravür, metin dışında 3 gravür, 22 x 13 cm, sayfa kenarları yaldızlı desenli bez cildinde. 1. baskı 1853 tarihinde yapılmıştır. Jean-Louis-Théodore Bachelet (1820-1879) Fransız tarihçi ve müzikologdu. Hz. Muhammed’ten önce Arabistan, Hz. Muhammed’in hayatı, Kuran, İlk halifeler, Emeviler, Abbasiler. 4000
Martin S. Briggs, Puritan Architecture and its Future, Lutterworth Press, London, 1946. 91 s, başlık s karşısında 1 levha, metin dışında 21 levha, metin içinde 21 resim ve plan, indeks, 22 x 14 cm, yayıncısının bez cildinde
Caesar (Pseud.) [Sir John Ernest Hodder-Williams], Is That Lamp Going Out? To The Heroic Memory of Florence Nightingale, Hodder & Stroughton, New York, tarihsiz [c 1910]. 48 s, 1 resim, 19 x 12.5 cm, karton cildinde. A fictional tribute to Florence Nightingale told by a Crimean War veteran on his death bed. Florence Nightingale ile ilgili bir takım gerçeklere bakacak olursak, onun neden bir kahraman olarak kabul edildiğini daha iyi anlamış oluruz. İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerine hakim olan Florence Nightingale, ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen genç yaşta hemşire olabilmek için büyük çaba göstermiş, bu uğurda evlenmeyi bile reddetmiştir. Kırım Savaşı süresince beraberinde 38 hemşire görev yapmış, ölmekte olan ya da ölmüş askerlerin yerine sık sık mektuplar yazıp ailelerine göndermiş, gösterdiği üstün hizmetlerden ötürü kendisinin büyük bir hayranı olan Kraliçe Viktorya tarafından çok özel bir broş ile ödüllendirilmiştir. Nightingale, geniş kapsamlı sanitasyon yasalarını yürürlüğe koymak için İngiliz Hükümeti ile birlikte çalışmış, 1859’da hemşirelik üzerine yazmış olduğu “What it is and what it is not” adlı kitap hemşirelik mesleğinin en önemli metinlerinden biri olmuştur. Amerikan İç Savaşı sırasında tarafların tavsiyelerinden faydalanmaya çalıştıkları Nightingale, Liyakat Nişanını alan ilk kadındır. Onun doğumgünü tüm dünyada “Uluslararası Hemşireler Günü” olarak kutlanır. Eser, ölüm döşeğindeki bir Kırım Savaşı gazisi tarafından Florence Nightingale’e dair anlatılan kurgusal bir öyküyü içermektedir.
Johannis Meursi, Creta, Cyprus, Rhodus: Sive de Nobilissimarum Harum Insularum Rebus & Antiquitatibus, Commentarii Postumi, Nunc Primum Editi. Amsterdam: Apud Abrahamum Wolfgangum, 1675 (1. baskı). 3 cilt birarada: [vi], 264, [2] ; [2], 124, [68] ; [2], 175 s, 21 x 15.5 cm, deri cildinde. Hollanda’nın önemli akademisyenlerinden ve aynı zamanda antika meraklısı olan Johannes Meursius’un Antik Yunan üzerine çalışmaları. Bu 3 cilt, Meursius’un en önemli eserlerini bir arada toplaması bakımından oldukça önemlidir. Bir yandan Girit’i, Kıbrıs’ı, Rodos’u ve Antik Yunan’daki diğer adaları ele alan Meursius, diğer yandan Latin ve Bizans edebiyatına dair çalışmalarına yer verir . Blackmer 1121
Victor Bérard, Le Sultan, l’Islam et les Puissances. Constantinople-La Mecque-Bagdad, Paris, Librairie Armand Colin, 1907. vi, 443, [1] s, metin sonuda 1 katlanır harita, 11 x 17.8 cm, bez cildinde. Türkiye’de iktidarın İslami kaynağı. İslamiyet ve iktidar konusunu Türkler, Araplar, Sultan ve Hilafet eksenlerinde inceleyen yazar, Osmanlı merkezi idaresinin Bağdat, Mekke ve Mısır ile ilişkilerini ayrıntılı şekilde incelemiştir. Yazarın Osmanlı’nın son dönemine ilişkin Turquie et l’Hellenisme Contemporain La Macedoine, La Revolution Turque, Pro Macedonia, La Politique du Sultan, Les Affaires de Crète, La Mort de Stamboul gibi pek çok eseri bulunmaktadır.
James M[eeker]. Ludlow, the Captain of the Janizaries, A Story of the Times of Scanderbeg and the Fall of Constantinople, Funk & Wagnalls, New York & London, 1888. 404, [1] s, 19 x 13.5 cm, yayıncısının yan sayfaları ebrulu, ön kapağı desenli bez cildinde.
Alfred Durand, La Turquie Administrative, Économique et Consulaire, Garnier, Paris, [1908]. 32, [1] s, 1 fotoğraf, 2 levha (Osmanlı metal paraları), 17.5 x 10.5 cm, bez cildinde. Yönetimsel, ekonomik ve konsüler açıdan Türkiye. Vilayetlerin yüzölçümü, nüfus, ihracat ve ithalat ürünleri, Osmanlı demiryolu hatları, ölçü ve tartı birimleri, Osmanlı para sistemi, posta tarifeleri, yabancı ülkelerin posta merkezleri. Cep kitabı boyutlarında bir almanak. Yazarın Jeune Turquie Vieille France (Paris, 1909) başlıklı daha geniş hacimli bir kitabı daha vardır.
Yurt dışına kaçırılan İzmir definesi
[Yurt dışına kaçırılan İzmir definesi] Samuel K[ennedy]. Eddy, The Minting of Antoniniani A.D. 238-249 and the Smyrna Hoard, The American Numismatic Society, New York, 1967. vii, [1], 133, [1] s, metin dışında 7 çift sayfa levha, 23 x 15.5 cm, kağıt kapağında. Numismatic Notes and Monographs, No. 156
Yazarından İmzalı! Yılbaşı hediyesi olarak dağıtılmış bir kolera salgını kitabı
[Yılbaşı hediyesi olarak dağıtılmış bir kolera salgını kitabı!] Hoffman Philip, Cholera in the Near East, Santa Barbara, California (özel yayın), 1947. 30, [3] s, başlık s önünde 1 levha, metin içinde resim ve fotoğraflar, yazarından ithaflı ve imzalı, 23.5 x 15 cm, yayıncısının desenli bez cildinde. 225 nüshadan oluşan sınırlı baskının 68 numaralısıdır. Balkan Savaşı ve Trakya’da kolera salgını… 1910-1916 yılları arasında İstanbul‘daki Amerikan Büyükelçiliği‘nde diplomat olarak çalışmış olan Hoffman Philip (1872-1951), Balkan Savaşı yıllarında yitirilen topraklardan başkente doğru yönelen göçle beraber yaşanan kolera salgınını anlattığı kitabında Trakya ve İstanbul’daki felaketi fotoğraflar eşliğinde gözler önüne sermiştir. Kendisi de salgın hastalığa yakalanan yazar o günlere ait anılarını 1947 yılında yılbaşı hediyesi olarak dağıtılmak üzere kitap halinde ve özel yayın olarak bastırmıştır.
) Helen Gardner, Art Through the Ages, Harcourt, Brace and Company, New York, 1948 (3. baskı). xi, 851 s, başlık s önünde 1 renkli levha, metin içinde yüzlerce fotoğraf, resim, kroki, plan vs, indeks, 24 x 16 cm, yayıncısının bez cildinde.
1. baskı 1926 yılında basılmıştır.
ABD’nin Osmanlı Orta Elçisinin Anıları]
[ABD’nin Osmanlı ortaelçisinin anıları] Samuel S[ullivan]. Cox, Diversions of a Diplomat in Turkey, Charles L. Webster & Co. New York, 1887 (1. baskı). xix, 685 s, başlık s önünde 1 çelik baskı levha (yazarın portresi), metin dışında pelür kağıdı ile korunmuş 1 renkli taşbaskı levha, metin içinde 109 ağaç klişe baskı levha (resim, çizim, harita), 24 x 15 cm, lüks deri cildinde. Kitabın Türkçe baskısı Bir Amerikan Diplomatının İstanbul Anıları 1885-1887 (İstanbul, 2009) başlıklı kitaptır.
Blackmer 421
1885-1886 yılları arasında ABD’nin İstanbul ortaelçisi olarak görev yapan Samuel S. Cox’un (1824-1889) Türkiye anıları. Kitabın 2. baskısı 1893 yılında yapılmıştır.
Sultan 2. Abdülhamid’in iktidarını da kapsayan 1880’li yıllar, Osmanlı Devleti’nin içeride ve dışarıda birçok problemle baş etmeye çalıştığı ve ekonomik olarak da darboğazda olduğu yıllardır. Tam da bu yıllarda, önemi artan Osmanlı-Amerika ilişkilerine yönelik önemli bir gelişme yaşandı ve uzun yıllar kongrede görev yaparak saygın bir politikacı olarak kabul gören Samuel Cox başkan tarafından Osmanlı sefiri olarak atandı. Samuel Cox, Demokratlar adına birçok kez seçimlerde galip gelerek Lincoln dönemi de dâhil olmak üzere kongre üyeliği yapmıştı. Çevresi tarafından oldukça mücadeleci fakat buna rağmen saygılı ve iyi huylu olduğu bilinen Samuel Cox’un Osmanlı’daki elçilik görevi, 1884 yılında Demokrat Başkan Grover Cleveland başkan olmasıyla mümkün oldu. Onun bu göreve getirilmesindeki en büyük etken Türklerle ilgili sahip olduğu bilgi birikimi, ilgisi ve 1881 yılında bizzat Sultan Abdülhamid ile görüşmüş olmasıdır.
Evliğinin hemen akabinde çıktığı balayı turunda 1851 yılında ilk kez Osmanlı’yı ziyaret eden Cox, burada Sultan Abdülhamid’i daha çocukken babası Abdümecid’in yanında görmüştür. Yıllar sonra Sultan Abdülhamid ile köklü bir dostluk geliştirecek olan Cox, Avrupa seyahatini A Buckeye Abroad başlıklı kitapta anlatmış ve kitabın 50 sayfasını Osmanlı İmparatorluğu’yla ilgili gözlemlerine ayırmıştı. Cox ilk ziyaretinde, şehrin kubbe ve manzaralarına dair muhteşem bir görünüme sahip olduğunu söylemekle birlikte caddelerin oldukça pis ve başıboş köpeklerle dolu olduğunu belirmiştir. Hatta New York’un arka sokaklarının bile İstanbul’un en güzel caddesinden daha bakımlı olduğunu iddia etmiştir.
Esprit Fléchier, Histoire de Théodose le Grand, Pour Monseigneur Le Dauphin. Lyon, Chez M. P. Rusand, 1811. viii, 405 s, 10,5 x 17,5 cm, döneminin deri cildinde. Flavius Theodosius (347-395) I. Theodosius ve Büyük Theodosius olarak da bilinir. 379’dan 395’e kadar Roma imparatorluğu yapmıştır. İmparatorluğun doğu ve batı kısımlarını birleştiren Theodosius Doğu ve Batı Roma’nın ikisini birden yönetmiş son imparatordur. Ölümünde sonra imparatorluk ebediyen ikiye ayrılmıştır. Aynı zamanda Hristiyanlığı Roma İmparatorluğu’nun resmi dini yapmış olmasıyla da bilinir. Esprit Fléchier (1632-1710) Fransız yazardır.
Osmanlı Sarayı Ve Harem
[Osmanlı Sarayı ve Haremi] Joseph Eugène Beauvoisins, Notice sur La Cour du Grand-Seigneur, son Sérail, son Harem, la Famille du Sang Impérial, sa Maison Militaire, et ses Ministres, Paris, Gabriel Warée, MDCCCVII [1807] (3. baskı). [7-] 110 s, 22 x 13,5 cm, kağıt kapağında. 1799 -1801 yılları arasında Osmanlı imparatorluğu ve Yunanistan’da üç yıl savaş esiri olarak yaşamış olan Beauvoisins, burada bulunduğu sürece belirli konularda diğer yazarların erişemediği birçok bilgiye ulaşır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu, Saray, Harem ve bunun gibi daha bir çok konuda merak edilenlere oldukça ilginç ayrıntılarla yanıt bulur. Bu kitap aynı zamanda Sultan ve onun ailesini tasvir ettiği gibi, hizmetkarların ve de mahkeme üyelerinin çalışma düzenleri hakkında detaylı bilgiler sunar. Beauvoisins, anlaşıldığı kadarıyla 1799’da Tripolizza’da tutukluydu, sonradan İstanbul’a gönderilmiş, Yedikule’de iki yıl tutuklu kalmıştı. Yaşadığı tecrübeler Pouqueville’inkilerle benzerlik gösterir. Blackmer 107, Atabey 87
Yazarından İmzalı! İş Bankası tarihi
Tarik Dümer, Türkiye Is Bankasi, La Banque d’Affaires de Turquie et son rôle économique en Turquie, Imp. Ére Nouvelle, Lausanne, 1938. 205 s, yazarından ithaf imzalı, 25 x 16.5 cm, kağıt kapağında. Thèse présentée à la faculté de droit de l’Université de Lausanne. Yazarı tarafından 'a Mousieur le Professeur Jaccard avec tous mes respect. Lausanne, le 5/12/38' ibaresi ile ithaflı ve imzalı.
Osmanlı döneminde Balkan yarımadasında yaşayan halklar
[Osmanlı döneminde Balkan yarımadasında yaşayan halklar] Eugène Poujade, Chrétiens et Turcs, Scènes et Souvenirs de la Vie Politique et Religieuse en Orient, Didier et cie, Paris, 1862 (2. baskı). iii, [1], 556 s, 22 x 13 cm, döneminin sırtı deri kapakları ve yan sayfaları ebrulu cildinde. 1. baskı 1859 yılında yapılmıştır. Eugène Poujade Beyrut, Malta, Tarsus ve Tuna Prenslikleri gibi pek çok bölgesinde görev almış bir Fransız konsolosluk görevlisiydi. Basıldığı dönemde büyük ilgi gören birkaç baskı yapan bu kitapta Balkan Yarımadası’nda yaşayan Türkler ve Hristiyan dinine mensup diğer halklar ele alınmaktadır. 1. bölümde bölgede hakim konumda olan halklar ve dinler, 2. bölümde Arnavutlar 3. bölümde Balkan Yarımadası’ndaki değişik ülkelere dağılmış durumda yaşayan Türkler, 4. bölümde Tuna Nehri’nin çevresinde yaşayan halklar, 5. bölümde savaş öncesi ve sonrası Tuna Prensliklerinin durumu anlatılmaktadır. Elimizdeki kitap Balkan Yarımadasını siyasi, askeri ve dini açıdan inceleyen çok önemli çalışmadır. Blackmer 1339 (3. baskı), Atabey 980 (1. baskı)
Ernest N[athaniel]. Bennett, With the Turks in Tripoli. Being some Experiences of the Turco-Italian War of 1911. Methuen & Co., Ltd., London, 1912 (1. baskı). vi, [2], 319, [1], 31 [yayıncı katalogu], [1] s, metin dışındaki 3 levhada 4 harita, indeks, 19.5 x 13 cm, yayıncısının bez cildinde. Sir Ernest Nathaniel Bennett (1868-1947) was a British academic, politician, explorer and writer. Yazar Trablusgarp Savaşı sırasında yaşadıklarını anlatıyor.
Yazar Trablusgarp Savaşı sırasında yaşadıklarını anlatıyor.
Çok nadir bir Osmanlı İmpratorluğu atlası
[Çok nadir bir Osmanlı İmpratorluğu atlası] J[oseph]. Dupont, Géographie-Atlas de l’Empire Ottoman Texte et Cartes, Librairie Vve Ch. Poussielgue, Paris, [1907]. 24 s, 11 renkli harita, 28 x 22.5 cm, yayıncısının karton cildinde. Yazarın aynı yerde aynı yıl basılan Géographie de l’Empire Ottoman başlıklı kitabının atlas kısmıdır. Kitapta Osmanlı imparatorluğunun nüfusu, etnik açıdan halk toplulukları (Türkler, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler), mezhep ayırımına göre dinler (Müslümanlık, Hristiyanlık, vs), yönetim yapısı, idari taksimat, askeri ve adli yapı ; fiziki, idari, iktisadi ve etnografik açılardan Avrupa Türkiyesi, Anadolu Türkiyesi, Ermenistan ve Kürdistan, Mezopotamya ve Suriye, Filistin, Arabistan ve Tripoli (Bugünkü Libya) ele alınmaktadır.
Reynold A. Nicholson, The Mystics of Islam, G. Bell, London, 1914. vi, [1], 178, [3] s, 18.5 x 12 cm, bez cildinde. Benzer konularda eserlerin yayınlandığı The Quest dizisi içinde yayınlanmıştır. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam, aralarındaki derin dogmatik farklara rağmen, azımsanmayacak ortak öğelere sahiptir. Bu ortak öğenin manevi içeriği Yahudi, Hristiyan ve İslam tasavvufunda en iyi şekilde görülebilir, ki bu üç dinin tasavvufu, ister Musevi ister İsevi isterse Muhammedi olsun, zühd ehlinin bütün kalbiyle Tanrıya yönelişinde, sürekli derinleşen bu ruh tecrübesine aynı derecede tanıklık eder. The Quest (Araştırma) dizisi bugüne kadar, bu türlü sorunlarla ilgilenenlere Yahudi mistisizmi ile basit bir genel giriş vermişti. İslam tasavvufu üzerine İngilizce olarak basılan en eski kitaplardan biri olan bu eser önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
[2 kitap birarada] A.T.C. Pierson ve Godfrey W. Steinbrenner, The Traditions, Origins and Early History of Freemasonry, Masonic Publishing Co, New York, 1885. xii, 384 s, başlık s önünde pelür kağıdı ile korunmuş 1 levha; G. W. Steinbrenner, The Origin and Early History of Masonry, iv, 164 s, başlık s önünde 1 levha, 1 ex-libris etiketi, sayfa kenarları altın yaldızlı, 23.5 x 14 cm, yayıncısının desenli bez cildinde.
24) James M[eeker]. Ludlow, the Captain of the Janizaries, A Story of the Times of Scanderbeg and the Fall of Constantinople, Funk & Wagnalls, New York & London, 1888. 404, [1] s, 19 x 13.5 cm, yayıncısının yan sayfaları ebrulu, ön kapağı desenli bez cildinde.
Sırp yazarın Jön-Türkler ve II. Meşrutiyet analizi
[Sırp yazarın Jön-Türkler ve II. Meşrutiyet analizi] Vladan Georgevitch, Die Türkische Revolution und ihre Aussichten, Verlag von S. Hirsel, Leipzig, 1908. 102 s, 22 x 15 cm, kağıt kapağında. 2000
1908 Devrimi Türkiye’nin toplumsal ve siyasal değişim tarihinde ihmal edilmeyecek önemde bir olaydır. Bu devrim ilk aylarında, Osmanlı İmparatorluğu’nun çoketnili yapısıyla yaşamaya devam edebileceği ümidini de yaratmıştı. Bu eser, sonradan boşa çıkan bu ümidin o sıralar nasıl güçlü bir ihtimal olarak algılanabildiğine tanıklık ediyor. Üstelik, Osmanlı’ya dışardan bakan, Sırbistan Başbakanlığı ve İstanbul’da elçilik yapmış olan Vladan Georgevitch’in (1844-1930) gözünden... Georgevitch, eserinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun bütün gayrimüslim topluluklarının, yanısıra Arnavutların bakış açısından, 1908 Devrimi’nin ne gibi endişeler ve olumlu beklentiler yarattığını nakledip tartışıyor. Kendisi bu meseleye “Balkanlar’ın geleceği” perspektifinden bakıyor ; 1908 Devrimi’nin siyasal ve toplumsal reform hedefleri itibariyle başarılı olması halinde bunun tüm Balkan halklarının hayrına olacağı fikrini işliyor. Bunun ötesinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun da yer alacağı bir “Balkan federasyonu” seçeneğine ilişkin tezler ileri sürüyor. Kitabın Türkçe baskısı Türk Devrimi ve İstikbali başlığı ile 2005 yılında yapılmıştır.
İstanbul’daki Bizans kiliselerinin tarihi ve mimarisi
[İstanbul’daki Bizans kiliselerinin tarihi ve mimarisi] Alexander van Millingen, Byzantine Churches in Constantinople their History and Architecture, MacMillan, London, 1912. xxix, 352, [1] s, metin içinde 116 plan ve resim, metin dışında 92 levha (4’ü katlanır plan), ex-library, indeks, 25.5 x 17 cm, yayıncısının desenli bez cildinde. Yazar kitabın önsözünde Byzantine Churches in Constantinople’ın 13 sene önce yayınlanan Byzantine Constantinople, the Walls of the City and Adjoining Historical Sites (London, 1899) isimli kitabın devamı olduğunu yazmaktadır. Van Milingen, İstanbul'daki Bizans döneminden kalmış eski kiliselere özel ilgi duyduğunu önceki kitabında belli etmişti. W. S. George tarafından hazırlanan, o yıllarda Askeri Müze olan Aya irini Kilisesi'ne dair yayımlanan büyük boydaki kitaba tarihçesine dair bir bölüm yazmak suretiyle katkıda bulunmuştu (The Church of Saint Eirene at Constantinople, with an historical notice by A. Van Millingen, Oxford, 1912, s 1-8). Bunun arkasından Van Millingen, çok yıl önce Avusturyalı mimar D. Pulgher'in giriştiği bir çalışmayı yeni baştan ele alarak, İstanbul'daki hemen hemen hepsi cami veya mescide dönüştürülmüş eski kiliselerden 19. yy'ın sonlarında ayakta duranlara dair müzayedemizde sunduğumuz eseri hazırlamıştır. Edinburgh'da mimarlık öğretim görevlisi olan Ramsay Traquair bu çalışmanın plan ve kesitlerini çizmiş, W. S. George ile A. E. Henderson da yardımcı olmuşlardır. Kitapta 22 eski kilise ayrı ayrı monografyalar halinde incelenmiştir. Millingen'in bunları adlandırmada bazı hatalara düştüğü, dolayısıyla binaların tarihçelerinde yanlış bilgiler verdiği bugün belli olmaktadır. Fenarî İsa Camii'ni Panakrantos Kilisesi, Kalenderhane Camii'ni Diakonissa, Atik Mustafa Paşa Camii'ni Petrus ve Marcus Kilisesi, Sancaktar Hayreddin Mescidi'ni Gastria Kilisesi, Toklu Dede Mescidi'ni Aya Tekla Kilisesi olarak teşhis etmesi aldatıcıdır. Bu büyük eserin hazırlandığı ve baskıya verildiği yıllarda, Alman Cornelius Gurlit ile Fransız Jean Ebersolt da İstanbul'daki Bizans kiliseleri üzerine çalışmalar yapmışlar, hemen aynı tarihlerde eserleri basılmıştır. Van Millingen'in eseri bunlara nispetle kiliseler hakkında daha toplu bilgi verdiğinden aranan bir kitap olmuş ve 1974'te Londra'da tıpkıbasımı yayımlanmıştır. Robert Kolej'de kurduğu çok zengin Bizans kütüphanesi The Van Millingen Library olarak adlandırılmıştır.
Bir Fransız papazın İstanbul izlenimleri
[Bir Fransız papazın İstanbul izlenimleri] Charles Berton, Quatre Années en Orient et en Italie, ou Constantinople, Jérusalem et Rome en 1848, 1849, 1850, 1851, Louis Vivès, Paris, 1860 (2. baskı). [2] [5-] 472 s, 1 ex-libris etiketi, 22 x 13.5 cm, yayıncısının sayfa kenarları kırmızı boyalı bez cildinde. 1. baskı 1854 yılında yapılmıştır. Fransa’daki Amiens Katedrali papazı Charles Berton’un (1825-1866) İstanbul, Kudüs ve Roma’da geçirdiği dört yıl boyunca edindiği izlenimleri, yaptığı araştırma ve incelemelerle birleştirerek kaleme aldığı eseridir. Kitap İstanbul’u ve İstanbulluların geleneklerini, yaşam tarzlarını, giyim-kuşamlarını, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki çeşitli ırkları ele almaktadır. Yazar Türklerin dillerini de incelemiş ve bu dille İbranice, Arapça, Farsça ve Ermenice arasındaki paralellikleri ve farkları okuyucuya aktarmıştır. Bir başka bölümde Türkiye üzerine yazılan eserlerin eleştirisini yapmaktadır. Daha sonra İzmir, Beyrut, Kudüs, Betlehem, Filistin, Suriye, Lübnan, Mısır ve Roma’ya giden yazar, gezdiği yerler hakkında bilgiler vermektedir. Blackmer ve Atabey’de yok.
William Rees-Mogg, How to Buy Rare Books: A Practical Guide to the Antiquarian Book Market (Christie's Collectors Guides), Phaidon - Christie's, Oxford, 1985. 159 s, 149 illustrations, 16 in colour, indeks, 25 x 21 cm, yayıncısının şömizli bez cildinde. Explains how to start a book collection, describes the qualities which make antique books valuable, and discusses book printing, binding, and storage. A well-written and intelligent general introduction to "serious" book collecting. "Book collectors may be born not made, but there are still rules and techniques to be learnt. What is morocco? Where can you buy a first edition of Keats? How do you buy at auction? How to Buy Rare Books aims to provide answers to basic but important questions like these. It gives new collectors all the information they need to get started - and some which even the experienced collector may find useful. The book trade is discussed in all its aspects: how to read catalogues, how books are priced and what the terms mean, what to look for and what to avoid, how to build a coherent collection, how old books were made and how they should be cared for. Fully illustrated with examples of famous and collectable books - as well as examples of what not to buy - the book is supplemented by a glossary of common terms, suggestions for following up your interests, and lists of the best bookshops in your area. Bargains can still be found, and whether you are paying £10 or £10,000 having a feel for the market and knowing what to look for in a book will pay dividends: here is a guide to help you to develop those skills."
Angelo Zanotti, Autour des Murs de Constantinople, première partie - Tchatladi Capou, Librairie Ambert, Paris, 1911. 214, [1] s, metin dışında 16 levha, 2 katlanır plan, indeks, 23 x 14 cm, kağıt kapağında. Angelo Zanotti’nin sadece elimizdeki kitapla sınırlı kalan, devamı gelmeyen çalışmasında Çatladıkapı ve çevresindeki Bizans dönemi yapıları incelenmektedir. Kitapta İstanbul’un Bizans dönemi limanları, Bukoleon Limanı, Bukolean Sarayı, Büyük Saray gibi Çatladıkapı bölgesinde bulunan Bizans dönemi yapıları incelenmektedir. Metni destekleyen fotoğraflar başka hiçbir kaynakta yer almamıştır.
Enrico Stefano "Angelo" Zanotti (1843?-1917) İstanbul’da yaşayan İtalyan asıllı bir Levantendi.